ЗА НАС

НАШАТА ИСТОРИЈА

ОРБИТА ТРАНС Д.О.О. е семејна компанија. Работиме веќе три генерации, пренесувајќи го нашето огромно и стручно од татко на син. Овој процес беше проследен со постојан развој на знаење и технологија, секоја генерација додавајќи подобрувања во процесот на работа, стремејќи се кон интегритет и извонредност.

1974

Визионер и прв основач на концептот на компанијата е Крсто Кралевски. Сега, 77-годишниот К. Кралевски беше оној со визија, со претприемачки дух, кој ја создаде идејата, имиџот на компанијата и успешно ја вгради уникатната култура и заедничките вредности на компанијата. Во 1974 година, тој донесе храбра одлука, напуштајќи ја јавната служба во тогашна Социјалистичка Југославија и го започна своето патување како трговец поединец, еден од првите во тоа време. Започна со само еден камион како управен директор и возач во исто време, најде неискористена нишка во преголемиот патен товарен транспорт и постави стандарди и насоки не само за иднината на компанијата, туку и за индустријата. Неговата креативност беше потисната од социјалистичкиот систем, така што тој ризикуваше се за да ја исполни својата визија да постави свои принципи на водење бизнис. Овие принципи, вредности и култура што беа вградени од него се денешниот столб на целата организација.

Официјално, компанијата беше пререгистрирана во 1992 година, кога новите законски одредби на новото демократско општество дозволија регистрација на приватни претпријатија. Тогаш улогата на процесот на одлучување беше сукцесивно префрлена на Душан Краљевски, син на Крсто Кралевски. Тој беше назначен за извршен директор и оттогаш ја извршува беспрекорно таа улога. Под негово водство, капиталот на компанијата се зголеми за 300% до крајот на 90-тите, при што прометот на приходите и профитот го следеа овој тренд. Оваа заложба за раст, ефикасност и ефективност, секогаш подобрување на процесот и квалитетот на работата продолжи и во 2000-тите со исто темпо, соочувајќи се со различни предизвици, економски падови, војни, депрецијации на валутата, инфлации итн. и успешно надминувајќи ги сите. Способноста да се прилагоди на сите пазарни услови, да се носи со сите предизвици и промени беше додадена вредност на воспоставениот систем на вредности на Д. Краљевски.

1992
2008

Во 2008 година, претставник на третата генерација се приклучи на потфатот, носејќи свежи идеи за понатамошен раст и развој. Синот на Д. Краљевски, Марко Краљевски воведе технолошки подобрувања во процесот на работа, особено во делот на компјутеризираните системи за поефикасни начини во вршењето на товарниот патен транспорт. Неговите препораки за диверзификација на портфолиото на компанијата беа дадени на известувањето на извршниот директор и неговиот татко, кои ја одобрија таквата диверзификација и ја потрошија основната активност на компанијата со друга профитабилна активност, работејќи со мобилни кранови. Набргу, оваа дејност стана најважна во прометот на приходите на компанијата, надминувајќи ја дури и дејноста на преголемиот патен товарен транспорт. Друг многу важен ефект од диверзификацијата беа економиите на обемот и обемот постигнати како резултат, што придонесе за ефикасност и постепено намалување на трошоците за работа.

Овој тренд на диверзификација беше успешно имплементиран во стратегијата на компанијата, придонесувајќи го растот и развојот. Во изминатите 2-3 години активноста на компанијата се диверзифицираше во нови, но слични активности, со што се докажа амбидекстерноста на компанијата, поради огромното премолчено знаење на сите вработени, почнувајќи од менаџерскиот тим до физичките работници. Без нивните вештини и способности и посветеноста на компанијата во постојано инвестирање во знаење, оваа стратегија немаше да биде успешна приказна. Ваквите нови активности додадени во изминатите неколку години се: Меѓународен патен товарен транспорт со Tautliner/Curtainsider, Меѓународен транспорт на контејнери, рачно управување со просторот на многу тешки предмети со софистицирана хидраулична опрема, Сервис и одржување на камиони, приколки и градежни машини итн.

СЕГА

Како компанија, нашата посветеност за иднината ја градиме врз основа на историјата на компанијата. Нашиот етички кодекс се заснова на вредностите воведени од нашите основачи, кој служи како еден и единствен систем на процесот на донесување одлуки, раст и развој.

Затоа, историјата е важна за нас и во нашето резиме посветуваме посебно внимание. Сè што работиме започнува со почитување на нашата историја и завршува со неа.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

АДРЕСА

ул.Перо Наков 110-а, Скопје

ТЕЛЕФОН

+389 75 404 114

Се праќа...
Грешка! Ве молиме обидете се повторно.
Вашата порака е испратена. Ви благодариме!